3 stycken sant eller falskt om juice

Juice är en god och fräsch dryck som passar lika bra till frukost som till mellanmål. Men det finns många myter om juice. Till exempel råder det ofta en debatt om det är en nyttig dryck eller om det inte är så hälsosamt som man tror. Det är vida känt att juice är väldigt uppiggande men hur ligger det egentligen till med tillsatt socker och andra myter? Det får du reda på här.

Juice är dåligt för tänderna

Detta är faktiskt sant. Precis som läsk så fräter juice väldigt mycket på tänderna vilket kan leda till permanenta skador. Därför är det viktigt att du alltid dricker ett glas vatten efter juice och sköter din tandhygien i övrigt. Ett första tecken på att allt inte står helt rätt till med din tandhälsa är att du lider av jobbiga ilningar i tänderna som inte vill ge med sig. Själva ilningarna i sig är inte något farligt men det är ett varningstecken du bör ta hänsyn till. Om det fortsätter bör du ta kontakt med din tandläkare för en kontroll. Ju tidigare problemen åtgärdas desto bättre. Du kan även välja en tandkräm som är speciellt framtagen för att verka mot just ilningar i tänderna.

Juice innehåller en massa tillsatt socker

Nej, detta är inte sant. Juice får faktiskt inte innehålla något tillsatt socker för att få kallas för juice. Det är något som EU har beslutat om. Därför är det bara varianter som faktiskt innehåller juice till 100 % som säljs under det namnet. Det är något du kan känna dig trygg med när du går och handlar i butikerna. Du får inte heller blanda ihop naturligt socker med tillsatt socker eftersom det inte är samma sak. Juice är alltså den pressade frukten och inte något annat.

Du ska inte ge juice till dina barn

Fel, du kan absolut ge juice till dina barn med gott samvete. Faktum är att många barn inte får i sig den näring de ska genom att äta frukt och grönsaker. Juice är fullproppat med viktiga mineraler och vitaminer som ditt barn bör få i sig. Därför är det en god idé att göra juicen till ett regelbundet inslag i ditt barns kost. Om ditt barn dricker juice regelbundet kommer han eller hon även vänja sig lättare vid andra frukter och grönsaker. Alltså finns det mycket att vinna på att regelbundet servera juice.

Pressa din egna färskpressade juice varje morgon

En fara med att köpa färskpressad juice i affären är att den inte är så färsk som du kanske tror. Den måste ju trots allt fraktas till butiken, plockas upp och köpas av dig som kund innan den hamnar i ditt kylskåp. Därför kan du göra det till en vana att köpa en juicepress och börja göra dina egna färskpressade juice varje morgon. Det är lite mer jobb men det är absolut värt det. Idag finns det många bra juicepressare som är mer eller mindre helautomatiska och gör jobbet på egen hand.