Smoothie – gott till frukost

Smoothie till frukost, kan det bli godare? Nyttigt är det också och det finns dessutom oändligt med variationer. Tänk nu när våren kommer och du kan sitta ute och äta frukost, antingen på din balkong eller ute i trädgården. Nu har ju alla tillgång till att inta sin frukost ute. Men gör lite vårstämning med blommor i köket eller där du intar din frukost så blir det genast lite mysigare.

Smoothie på bär

På vintern, när det inte finns färska bär att få tag på, går det lika bra med frysta. Kanske har du plockat bär under sommaren och fryst in. Om inte finns det gott om olika bär i butikernas frysdiskar. Ta lite vaniljyoghurt eller vanlig naturell yoghurt, det är du som bestämmer. Ta lite bär och juice av valfri smak. Du blandar ihop detta och har du en smoothie-mixer går det extra fort. Annars kan du använda en vanlig stavmixer.

Du kan göra hur många varianter av smoothies som helst. Det är bara att kombinera olika bär och även frukter med olika yoghurtsmaker som numera finns i mängder med smaker. Äter du en smörgås till, har du fått i dig en rejäl frukost som du står dig länge på.

Smoothie med bär och grönsaker

Vissa föredrar en smoothie med både bär och grönsaker i. Du kan även, precis som med bär, använda i stort sett vilka grönsaker som helst till en smoothie. Ett exempel är att blanda äpple, färsk spenat, mango och riven ingefära, bra även mot en del sjukdomar. Besök gärna hemsidan www.artros.org och läs om vilka råvaror som är bra för en energidryck om du lider av det. Ingefära är nyttigt att äta eller ha i mat om du börjar känna dig förkyld. Men som sagt är det också gott i smoothie.

Smoothie med enbart grönsaker

Vill du ha en smoothie med mycket järn i, är det inte dumt med färska selleristjälkar och fryst spenat. Till det tar du apelsinjuice, vatten och några isbitar och mixar ihop. Då har du garanterat fått i dig ordentligt med vitaminer.

Matigare smoothie

Ibland är det gott med en matigare smoothie som innehåller linfrön. Du kan då ha i banan, frysta blåbär, saften från en lime, lite honung, havremjölk eller vaniljyoghurt. Du kommer känna dig både nyttig och piggare när du går iväg till jobbet eller skolan.

Banta med smoothie

Eftersom du kan ha i mycket nyttiga livsmedel i en smoothie, kan du också gå ner i vikt genom att dricka smoothie till frukost. Då är det extra viktigt att den innehåller vegetabiliska proteiner, antioxidanter och mycket fibrer. Jordgubbar kan du ha i eftersom de har renande krafter och är antiinflammatoriska. Chiafrön är också bra för de innehåller vegetabiliskt protein som magnesium och omega 3.