Smoothies för återhämtning efter träning

En smoothie är det perfekta sättet att återhämta sig efter träning. Efter ett hårt träningspass har kroppen brutits ned, och musklerna har tömts på energi. För att bryta nedbrytningen, och vända den så att kroppen istället börjar bygga upp musklerna, måste man ge kroppen den energi och de byggstenar den behöver, och det bör ske så snart som möjligt efter träningen. En smoothie går snabbt att förbereda, vilket gör att kroppen inte behöver vänta på sin näring, samtidigt som man kan stoppa alla nyttigheter kroppen och musklerna behöver i smoothien.banana-1610797_960_720

Det är framförallt kolhydrater och proteiner som behövs. Kolhydraterna stoppar den omedelbara nedbrytningen genom att de ger kroppen energi, och proteinerna är de byggstenar som behövs för att bygga upp musklerna igen, starkare än förut. Kolhydraterna får man lätt genom de bär eller den frukt man använder för att smaksätta smoothien. För att göra en smoothie som är särskilt anpassad för återhämtning efter träning kan man dock ersätta mjölken med en mer proteinrik bas (eller tillsätta en proteinrik ingrediens utöver mjölken). Det kan till exempel vara kvarg, kesella, keso eller några matskedar proteinpulver. Andra bra ingredienser som passar särskilt för återhämtning efter träning är banan, hallon, blåbär, jordgubbar och honung.

En annan fördel med smoothien är att den redan är mixad och nedbruten, vilket dels gör att magen och matsmältningssystemet inte behöver jobba lika hårt, dels att kroppen kan ta upp näringen snabbare.

Om man vill kunna avnjuta sin smoothie på bästa sätt, bör man se till att ha ett litet soffbord intill sin favoritfåtölj eller favoritsoffa, så att man kan sitta bekvämt och pusta ut efter träningen, samtidigt som man har sin smoothie inom räckhåll. På Furniturebox.se hittar du ett stort utbud av soffbord för alla smaker, så att du kan hitta ett som passar just din stil. Det är nämligen inte bara viktigt med näring efter ett hårt träningspass, utan också vila. Utan vila kan kroppen inte återhämta sig. Man måste också se till att dricka mycket vatten efter träningspasset, för att återställa vätskebalansen i kroppen. Även om en smoothie bidrar till detta, är det inte tillräckligt på egen hand, utan extra hjälp behövs i form av rent vatten.