Då frysta eller färska bär, frukter och grönsaker mixas tillsammans med någon juice, mjölk eller yoghurt blir resultatet en smoothie. En något tjockare dryck, ofta något söt, som serveras väl kyld. En smoothie är lite lik en milkshake, fast det som skiljer dem åt är att smoothien inte innehåller glass. Det är vanligt att smoothien innehåller yoghurt på grund av att proteiner i smoothien gör den ”matigare”. På så sätt håller man sig också mätt betydligt längre. Då yoghurt mixas in i smoothien får den en något tjock konsistens. Ibland tillsätts is som krossas då smoothien mixas. I USA, smoothiens hemland, händer det att de tillsätter choklad, jordnötssmör eller sockerlag/sirap. I landet ”over there” kan en smoothie också innehålla keso, färskost med lågt fettinnehåll, citronvatten eller te.
Smoothies som hälsotrend
Hälsoorienterade människor är en målgrupp för smoothies. Istället för mjölk från djurriket tillsätts exempelvis sojamjölk, vasslepulver, grönt te, olika örter och näringstillskott av allehanda slag. Förhoppningsvis används då ekologiskt odlad soja från odlingar som inte skövlar regnskogen.
Mixern
Genom tillverkningen av den elektriska mixern, eller blendern som den heter i smoothiens hemland, föddes smoothien i USA. Utan blender är det ett riktigt slitgöra att göra smoothies. Det var blendern som lade grunden för framgångarna med smoothies.
Allmängods
I slutet av 1960-talet var förekomsten av smoothies tillgängliga över hela USA. De som började sälja smoothies var glassförsäljare och hälsokostbutiker. Ju större serier dessa blenders gjordes i, desto lägre pris blev det på dem. Därefter var steget inte långt till att blenders kom att finnas i mer eller mindre var mans hem. Från 1990-talet och framåt till serveras smoothies även på traditionella caféer och restauranger. Nu finns de fyllda på flaskor i stormarknadernas sortiment, inte bara i USA utan över hela världen. Fast den allra nyttigaste smoothien gör man själv för konsumtion direkt. Skälet är att näringsvärdet i smoothien förstörs så sakteligen på grund av oxidation.
I Sverige blev smoothien populär någon gång kring millennieskiftet och är numera vanligt förekommande. Klicka på länken och håll tillgodo med några recept på frukostsmoothies.
Ursprunget till smoothien
Redan på 1930-talet började hälsokostaffärer på den amerikanska västkusten sälja pureade fruktdrinkar. Inspirationen fick man från brasilianska recept. Under 1940-talet publicerades de första recepten; recept på banan- respektive ananassmoothies. Under 1970-talet kom den första industrialiserade fruktdrycken, slushen. Den marknadsfördes av under varumärket California Smoothie, av California Smoothie Company från Paramus, New Jersey.