Smoothie bowls

Den senaste trenden inom hälsa och smoothies är att göra så kallade smoothie bowls, det vill säga smoothies som man äter i skål. För att göra detta använder man sig ofta av frusen frukt istället för färsk frukt, för att få till en tjockare, sorbetliknande konsistens. Vissa väljer istället att lägga till is till sitt favoritrecept på smoothie för att få samma effekt.

Fördelen som en smoothie bowl erbjuder jämfört med att dricka smoothien är att man får betydligt större möjligheter när det gäller topping. Den fasta konsistensen gör att toppingen faktiskt lägger sig ovanpå smoothien, och skålens öppnare form (jämför med ett glas) ger mer utrymme för olika toppings. Några favoriter bland dagens hälsogurus är bipollen, hampafrön, koksflingor, frukt och bär samt chiafrön. Möjligheterna är dock oändliga, och det är helt upp till ens personliga tycke och smak vad man har som topping på sin smoothie bowl och vad man blandar i sin smoothie bowl.smoothie-1158751_960_720

Om man äter smoothies till frukost för att försöka leva mer hälsosamt och gå ner i vikt kommer man sannolikt också att uppskatta det faktum att smoothie bowls ger en större mättnadskänsla än en drickbar smoothie. Detta eftersom du faktiskt måste tugga när du äter en smoothie bowl, något som skickar signaler till hjärnan om att du blir mätt.

Något som kan ses som både en fördel och en nackdel med smoothie bowls är att de inte är lika lätta att äta på språng som en smoothie är. Om man tycker om att göra i ordning frukosten hemma och äta den på jobbet kan det därför bli svårt. Å andra sidan kan man se det som en fördel att man tvingas ta det lugnt under den kvart det tar på morgonen att sätta sig ned och äta sin frukost. Kanske kan det leta till mindre stress i vardagen?

Smoothie bowls kan ätas både vintertid och sommartid, då de är fulla med vitaminer och mineraler som ger en den energi man behöver på hösten och vintern, men de passar kanske allra bäst som en uppfriskande frukost på sommaren. Allra helst ska man då avnjuta dem i sina sköna utemöbler på altanen eller i trädgården, i morgonsolens sken. Då får man en bra start på dagen!