Bästa grönsakerna att stoppa i din juice

År 2013 blev Årets julklapp en råsaftcentrifug. Med hjälp av denna maskin kan man enkelt göra sina egna juicer genom att stoppa i de grönsaker man vill, ofta utan att ens behöva skala eller hacka dem. Om du vill få ut det mesta av din råsaftcentrifug när det gäller hälsofördelar, finns det vissa grönsaker som du bör dricka mer av än andra.

En grönsak som ofta får utstå hån är sellerin, kanske framförallt som återkommande skämt i Nöjesmassakern, som sändes i SVT från år 1985. Faktum är att sellerin är en riktig hjälte bland grönsaker, som lyfter fram de andra grönsakernas smaker när man tillsätter den i juice. Dessutom medför den hälsofördelar som att den balanserar blodtrycket och innehåller ämnen som skyddar hjärnan och nervsystemet. Den innehåller också vitamin B och C. Du kan juica både stjälken och bladen, så inget behöver gå till spillo.

Sellerin kan med fördel delvis bytas ut mot gurka om man tycker att den ger en för besk smak. Gurkan kan juicas med sitt skal, och bidrar med antioxidanter, C-vitamin och kisel till kroppen, vilket bland annat stärker lederna och musklerna.vegetables-1067269_960_720

En annan dunderingrediens i juicer är ingefära. Ingefära kan motverka inflammationer i kroppen, lindra värk, öka kroppens cirkulation och stimulera matsmältningen. Dessutom ger ingefäran både lite hetta och lite sötma till juicen. En stor fördel är att man inte behöver skala ingefära innan man kör ner den i råsaftcentrifugen – något som annars kan vara svårt på den knöliga roten.

Slutligen kan man passa på att pressa ned några morötter i sin juice, som ger en söt juice som kan motverka allt det bittra och beska. Morötter innehåller en mängd vitaminer (B, C, D och E, och betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A) och är bra för huden.

Nackdelen med råsaftcentrifugen är att det är ytterligare en apparat som tar upp plats i köket. Ofta har man redan några bjässar där – kanske en espressomaskin, en matberedare, en glassmaskin eller en bakmaskin? Dessa maskiner är praktiska när de behövs, men inte lika praktiska när man ska flytta. Om du vill ha hjälp med att tömma ditt kök på alla maskiner och få det städat inför en flytt, och du letar efter en firma som kan hjälpa dig med packning och flyttstädning i Göteborg, ska du gå in på Prohomeservice.se.