Juicebar

Att det är trendigt med juice kan inte ha undgått någon! Inte nog med att råsaftscentrifugen blev utsedd till årets julklapp 2013, allt fler betraktar juice som en del i en balanserad och hälsosam kosthållning. Ett exempel på detta är att det öppnas nya juicebarer överallt, även i Sverige. Ett av de senaste tillskotten är en juicebar i Bergvik. Att besökare till köpcentret i Värmland nu har samma möjligheter som New York-bor, som har en juicebar i nästan varje hörn, kan bara betyda en sak – färskpressade juicer är här för att stanna.

Juicebarer ökar i popularitet

Juicebarer är numera så vanligt förekommande att de tagit en plats inom populärkulturen. Ni kanske har sett klippet när Adele luras på juicebar? Det är under ett framträdande i Ellen DeGeneres talk show som de tillsammans, spelade några anställda på en amerikansk juicebar-kedja ett spratt. Om ni inte sett klippet rekommenderas en titt, det är roligt och sevärt. Det är kul att se hur Adeles charm verkligen skiner igenom. Det är spännande att se hur populära juicer har blivit och hur ingredienserna utvecklats. Tänk att det inte alls var längesedan vi endast hade tillgång till apelsin- eller äppeljuice. Nu är det inte längre svårt att få tag på juicer med andra mindre konventionella nyttigheter som spenat, ingefära, broccoli eller som vi ser i klippet med Adele, vetegräs. Detta är en positiv utveckling för alla oss som älskar att få i oss nyttigheter som antioxidanter och klorofyll inte bara genom maten utan även genom vår dryck.

Tv-serie om juicebar i höst

675px-ジューサーバー_(3739325538)Ett annat exempel på att juicebarer blivit allmängods är TV-serien Juicebaren. Författare,tv-producenten och poddaren Caroline Ringskog Ferrada Noli står både bakom manus och regi i serien som får premiär på SVT i höst. Ferrada Noli säger att hon blev inspirerad efter ett besök på en juicebar där hon såg personalen skoja med varandra, och hon säger sig även ha blivit inspirerad av serier som Vänner och Skål. Vi ser fram emot att bänka oss framför tv:n i höst, skratta med karaktärerna och vem vet, kanske vi till och med kan få juice-inspiration från serien till nya recept. Oavsett om serien lever upp till våra förväntningar eller ej så kan vi konstatera att juicebarer inte längre är något exotiskt. Vi behöver inte längre åka till någon storstad för att få vår nyttiga juice, och allt färre rynkar på näsan åt grönsaksbaserade juicer. Även om det är mer ekonomiskt hållbart att göra egna juicer i en råsaftcentrifug så är det skönt att ha alternativ som juicebarer, för tillfällen när man vill prova nya smakkombinationer.