Senaste trenden: smoothie med moderkaka

Sedan några år tillbaka översköljs vi av artiklar om att nyblivna mammor i Hollywood äter den egna moderkakan. Placentan, som den också kallas, finns i kroppen hos alla däggdjur av honkön under en graviditet. Att smaka på detta organ är kanske inte så knasigt som det först kan låta, faktum är att de allra flesta däggdjur äter upp moderkakan när de fött fram sin avkomma. Den sägs vara fylld av näring och tillskrivs helande egenskaper. För de flesta känns det kanske inte särskilt lockande att smaka på moderkakan i sin naturliga form. Det är vanligt att först frysa ner denna eller att låta ett företag kapsla in den. Är du gravid och sugen på att pröva på den här trenden? Smaken sägs påminna om lever eller njure. Här kan du läsa mer om hur du tillverkar en smoothie med moderkaka. Dessutom bjuder vi på information om vilka nyttigheter placentan egentligen innehåller.

Konsten att tillreda en smoothie med placenta

Placentan anses ge ett tillskott av såväl järn som hormonbalanserade ämnen. Moderkakan sägs innehålla all den näring din kropp behöver, åtminstone enligt en del. Faktum är att studier i ämnet ger lite olika svar gällande hur stora fördelarna är. Att blanda ner detta organ i smoothies är enkelt. Egentligen kan du anpassa de flesta recept så att de kan innehålla moderkaka. Det gäller dock att maskera smaken, precis som när du blandar ner sjögräs eller andra nyttigheter med en lite knepigare smak. Apelsin, citron, lime och mynta ger starka smaker som är bra på att dölja mindre åtråvärda smaksensationer. En riktigt trendig och nyttig smoothie med placenta är grönfärgad. Mixa en näve spenat med en kiwi, en halv banan, kokosmjölk tillsammans med innehållet i med en kapsel med moderkaka. Tillsätt några centimeter riven ingefära samt juicen från en halv lime för att dölja järnsmaken. Du kan naturligtvis även tillsätta placenta till smoothies med blå eller röda bär. En annan receptidé som ger mycket näring är att blanda en kapsel med exotiska frukter. Som alltid är det endast fantasin som sätter gränser!

För- och nackdelar med att äta moderkaka

Vilka är då fördelarna med att äta moderkaka? Enligt forskaren Mark Kristal vid universitetet i Buffalo, USA, är de många. Han har ägnat ämnet över 40 år av forskning. Kristals studier visar att när däggdjur äter moderkakan efter förlossningen så ger detta ett starkare band till ungen. Han har även sett att moderkakan motverkar förlossningsdepression, ger mer och jämnare energi, ökar bröstmjölksproduktionen och leder till att mamman återhämtar sig fortare efter förlossningen. Vilka kan nackdelarna med att äta moderkaka vara? En del forskare ställer sig kritiska till trenden då placentan är ett organ som filtrerar bort föroreningar och gifter från fostret. Detta verkar dock inte kändisarna i Hollywood bry sig om nämnvärt, trenden att dricka moderkaka verkar ha kommit för att stanna. Som alltid när du konsumerar smoothies gäller det dock att sköta om tänderna noga och satsa på en god tandvård. Det är inte endast läsk och onyttigheter som kan leda till tanderosion, dessvärre fräter även nyttigheter som frukt på emaljen.