Använd citronskalet i dina smoothies!

Släng inte citronskalet

Slänger du citronskalet? Då gör du som många andra. Man pressar ur citronsaften och slänger skalet. Ändå är skalet rena bomben av nyttigheter. Skalet innehåller fem till tio fler nyttigheter än själva citronen vad gäller vitamin A och C, magnesium, beta-karoten och kalium. Det är dessutom rikt på antioxidanter som är en viktig substans för hälsan eftersom de hjälper kroppen att renas från gifter. Det sägs också att skalet innehåller aktiva ingredienser som kan motverka vissa cancerceller. Skalet innehåller även kalcium och andra mineraler som stärker benen i kroppen. Kommer du att fortsätta att slänga skalet i soporna?

Blanda skalet i dina smoothies

Blir du lätt smittad av förkylningar? Citronskalet innehåller massor av C-vitaminer som stärker immunförsvaret. Därför ska du äta citronskalet i förkylningstider för att skydda dig mot influensa, infektioner och förkylningar. Brukar du göra smoothies kan du blanda i citronskalet i dem. En god grön smoothie gör du av kiwi, spenat, mango, apelsinjuice samt juice och skal av en citron. En annan variant är med äpple, avokado, babyspenat, mandeldryck, honung samt juice och skal av en citron. Du kan tillsätta rivet citronskal till i stort sett alla smoothies. Bästa och enklaste sättet att riva citron är att sätta ett smörgåspapper över rivjärnet då du river. På det sättet fastnar inte större delen av skalet på rivjärnet.

Koka te eller strö på salladen

Hör du till dem som inte blandar till smoothies kan du få i dig skalet på andra sätt. Du kan göra ett avkok som renar kroppen. Koka upp en liter vatten och tillsätt skalet från två citroner. Låt det sjuda i en kvart på låg värme. Innan du dricker tillsätter du saften från två citroner och vill du söta drycken kan du göra det med stevia till exempel. Du kan även använda rivet skal i sallader, på efterrätter eller i matlagningen. Tänk på att alltid använda ekologiska citroner för att vara säker på att de är obesprutade och att skalet inte innehåller några gifter.