Juicer & råsafter

Fruits and juicer

Råsaft är den vätska som pressas ur grönsaker, bär och frukt med hjälp av en råsaftcentrifug. Juice, för det fall man använder exempelvis en citruspress, kan också gå under benämningen råsaft. Fast den köpta juicen kan i en egentlig mening aldrig jämföras med råsaft. Skälen till det är att det går för lång tid mellan produktion och konsumtion. Dessutom kan den industriproducerade innehålla tillsatser eller vara gjorda av koncentrat. Inget går upp emot den råsaft man producerar själv – för konsumtion direkt.

Råsafter med N W Walker
Dr. N W Walker har påvisar råsafternas hälsobringande egenskaper. Råsafter från frukter rensar organismen och råsafter från grönsaker bygger upp vävnader och celler hos organismen. Boken Råsafter av N W Walker rekommenderas den som önskar lära sig mer om råsafterna och de hälsofördelar som följer med intaget av dem. Boken kan vara svår att få tag på. I skrivande stund går det inte att köpa den i nytryck. Försök på antikvariat, låna den på bibliotek eller på Google Books.

Woman holding tray with juice

Att göra råsaft
Självklart rekommenderas det att man använder ekologisk bär, frukt och grönt för tillverkningen av råsafter. För det fall man använder icke ekologiska produkter ska frukten och grönsakerna alltid skalas. På icke-ekologiska morötter, rödbetor och palsternackor bör en till ett par centimeter skäras bort närmast blasten. Ekologiska morötter, rödbetor och palsternackor kan köras med blasten i råsaftcentrifugen, givet att man tvättat och sköljt dem ordentligt. Frukter som citrus, banan och andra med tjockt skal bör skalas. Skalen från ekologiska citrusfrukter kan sparas. De gå att använda till annat, bland annat kanderade apelsin – eller citronskal. Efter det att de torkats kan de läggas i dammsugaren så den sprider väldoft under städningen.

Råsaft görs på…
Bär, frukt och grönsaker som innehåller vätska är det lämpligt att göra råsaft på. Torra grönsaker som broccoli, vitkål är svårare eftersom man inte får ut så mycket juice. Ett tips för att få ut mer juice från morötter och palsternackor är att låta dem ligga i vatten ett tag innan man gör juicen. Krämiga frukter och grönsaker passar inte att göra råsaft av.De passar bättre att använda till smoothies.

Resterna – pulpan
Resterna, de så kallade pulpan, kan exempelvis användas vid brödbak. Pulpan som finns kvar efter det att man gjort morotsjuice kan med fördel användas vid bakning av morotskaka.